Elektronsko podnošenje M4 obrasca - velika ušteda za privredu

Bez autora
Apr 05 2016

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izjavio je danas da se u Srbiji nastavlja trend bolje naplate doprinosa i da je naplata doprinosa povećana 2,5 posto u odnosu na plan. To je još jedan dokaz da se privreda polako oporavlja.Inspekcija rada ima dobre rezultate, povećan je broj radnih mesta, uvedene su i pojedine olakšice poslodavcima. On je dodao da su poslodavci shvatili "da se ne isplati varati državu" jer će, kako kaže, pre ili kasnije stići inspekcija rada. Trend rasta naplate doprinosa se vidi i nadam se da će se nastaviti, zaključio je.

Nastavlja se trend bolje naplate doprinosa Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da se u Srbiji nastavlja trend bolje naplate doprinosa i da je naplata doprinosa povećana 2,5 posto u odnosu na plan.

"To je još jedan dokaz da se privreda polako oporavlja. Inspekcija rada ima dobre rezultate, povećan je broj radnih mesta, uvedene su i pojedine olakšice poslodavcima," rekao je Vulin nakon posete breogradskoj filijali PIO Fonda. On je dodao da su poslodavci shvatili "da se ne isplati varati državu" jer će, kako kaže, pre ili kasnije stići inspekcija rada.

"Trend rasta naplate doprinosa se vidi i nadam se da će se nastaviti," zaključio je Vulin.

Vulin je obišao beogradsku filijalu Fonda PIO i uverio se da su šalteri na kojima se predaju M4 obrasci prazni, jer je poslodavcima omogućeno da dokaz o isplati zarada i uplati doprinosa zaposlenima mogu predati elektronskim putem. Minstar je tom priikom rekao da očekuje da će zahvaljujući ovoj novini biti povećan broj onih koji uredno prijavljuju svoje radnike i da će na taj način biti povećana i naplata doprinosa.

Direktorka PIO Fonda Dragana Kalinović pojasnila je da se sa elektronskom prijavom krenulo 15. marta i da su zadovoljni postignutim rezultatima.

"Do sada je 13.000 poslodavaca predalo elektronskim putem M4 obrazac. U istom periodu prošle godine, kada nije bilo e-servisa, samo 1.300 poslodavaca je predalo M4 obrazac. To najbolje pokazuje koliko su poslodavci prihvatili ovaj naš servis i koliko im to olakšava posao," rekla je Kalinović.

Ona je dodatla da su poslodavci svake godine u obavezi da do kraja aprila predaju M4 obrazac i da je taj rok prethodnih godina zbog gužvi ispred šaltera pomeran za mesec dana.

"Sada očekujem da će taj postpak biti zavrešen pre zakonskog roka," rekla je Kalinović.

Inicijatori uvođenja elektronskog servisa bili su Savez računovođa Srbije, Unija poslodavaca, Privredna komora Beograda.

Predsednica Saveza računovođa Srbije Snežana Mitrović kaže da su računovođe u Srbiji prošle određenu obuku kako bi mogli lakše da koriste ovaj servis i da je sledeći korak u olakšavanju poslovanja reforma Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

"Sadašnja elektronska baza podataka može koristiti za unapređenje uslova, za dokazivanje prava na refundiranje bolovanja preko 30 dana", rekla je Mitrović.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da je ovakav način podnošenja M4 obrasca velika ušteda za privredu. On je dodao da u Uniji ima 330.000 poslodavaca i ako se u prethodnim godinama računa da je svaki od njih izgubio bar jedan sat ispred šaltera, a izgubio je mnogo više, to je, kako kaže, ogroman trošak za privredu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik